
Miód pitny to jeden z tradycyjnych trunków w Polsce. Nawet Henryk Sienkiewicz pisząc „Trylogię” wspominał o miodzie pitnym. Dokładniej o trójniaku, któremu pan Zagłoba przypisywał zdolności lecznicze.
To nie koniecznie jest jednak prawda, ale faktem jest, że miody pitne to bardzo dobre, szlachetne i tradycyjne trunki polskie. Popularnością może trochę ustępują wódce, ale taka butelka dobrego dwójniaka to piękny prezent lub trunek do uczczenia większej okazji.
Jakie są miody?
Wspomniane zostały już dwójniak i trójniak. Co to są za nazwy? Są to nazwy miodów pitnych, które nawiązują do ich sposobów produkcji.
Jakie miody wyróżniamy?
Półtoraki
Są miody produkowane z proporcji 1 litr miody na 0,5 litra wody. To najmocniejszy i najtrudniejszy w produkcji miód. Może on mieć od 14 do 16% zawartości alkoholu. Nazywane są one najbardziej szlacheckimi, gdyż oprócz trudności w produkcji mają one także długi okres dojrzewania wynoszący nawet 10 lat.
Dwójniaki
Dwójniak to efekt proporcji 1 do 1 wody z miodem. Są one jedynie trochę mniej wymagające w produkcji od półtoraków, ale można już próbować robić go w domu. Osiągają około 15% zawartości alkoholu. Najczęściej jeśli pijemy miód pitny z dodatkiem soku owocowego, jest to właśnie dwójniak. Dlatego jest bardzo ceniony przez smakoszy, ale amator takich trunków również zachwyci się takim napojem.
Trójniaki
Trójniaki to miody które mają od 12 do 15% alkoholu. Powstają na skutek proporcji 1 do 2 – 1 miodu, 2 wody. Leżakują jakieś rok, dwa, więc są już prostsze w produkcji domowej.
Czwórniaki
Czwórniaki to najbardziej wytrawne miody pitne. Mają od 9 do 12% alkoholu, co jest skutkiem proporcji 1 miodu do 3 wody. Taki miód na pewno zasmakuje wszystkim koneserom i amatorom wytrawniejszych trunków.
Jak zrobić miód pitny ?
Zrobienie miodu pitnego wcale nie musi okazać się bardzo trudnym zajęciem. Przedstawiamy prosty sposób na stworzenie próbnej porcji miodu pitnego trójniak.
– 10 litrów miodu, najlepiej wielokwiatowego
– 1 opakowanie drożdży winiarskich
– 120 g kwasku cytrynowego
– 20 litrów wody
– szklany gąsior, 40 litrów najlepiej.
Oczywiście, jeśli nie chcesz od razu tyle miodu robić, możesz zmniejszyć ilość proporcjonalnie nawet do 1 litra miodu, 2 litrów wody, 12 g kwasku i opakowania drożdży.
Przygotowanie drożdży
Najpierw musimy przygotować drożdże. W tym celu do plastikowej butelki wlewamy szklankę letniej wody, opakowanie drożdży razem z pożywką i 1 łyżeczką cukru. Odstawiamy na tydzień.
Miód plus woda
W odpowiednich proporcjach mieszamy 1 porcję miodu i 2 wody. Najlepiej zaznaczyć na pojemniku ile po wlaniu miodu i wody mamy objętości, bo potem musimy przegotować mieszankę. Uzupełniamy odparowaną wodę do uzyskania wcześniejszej objętości. Schładzamy i wlewamy do gąsiorka. Dodajemy drożdże i kwasek. Odstawiamy do miejsca gdzie jest około 18 stopni.
Fermentacja
Przez 2-3 tygodnie roztwór będzie się bardzo pienić. Potem, przez 5-6 tygodni fermentacja będzie przechodzić spokojniej.
Brzęczka
Nasz roztwór wody z miodem to brzęczka. Musimy ją odciągnąć po fermentacji z gąsiorka, który myjemy z osadu, jaki zostanie. Następnie wlewamy do niego z powrotem miód. Zatykamy korkiem z rurką.
Dojrzewanie
Trójniak musi w gąsiorku około roku. Potem, jeśli nie zmętnieje, jest gotowy do picia.
Artykuł powstał przy współpracy z https://miodowewzgorze.pl/blog/jak-zrobic-miod-pitny-staropolski-przepis-krok-po-kroku/